Vier redenen om over te schakelen van roken naar dampen

Geplaatst op 15-03-2023

Categorie: Mens en gezondheid

1. Minder schadelijk voor de gezondheid

Een van de grootste voordelen van het overstappen van roken naar dampen is dat het minder schadelijk is voor je gezondheid. Hoewel dampen niet 100% veilig is, zijn de risico's aanzienlijk kleiner dan die van traditionele sigaretten. Sigaretten bevatten namelijk duizenden schadelijke chemicaliën en stoffen die bij verbranding vrijkomen, terwijl e-sigaretten een beperkter aantal ingrediënten hebben. Bovendien zijn er in e-sigaretten geen stoffen zoals teer en koolmonoxide aanwezig, die bij het roken van gewone sigaretten wel in je longen terechtkomen. Daardoor kunnen dampers genieten van hun nicotine zonder de nadelige gevolgen van de verbranding van tabak.

dampen2. Minder nadelige gevolgen voor je omgeving

Naast de voordelen voor je eigen gezondheid, is dampen ook een stuk vriendelijker voor je omgeving. Bij het roken van sigaretten komt er veel rook vrij die niet alleen voor de roker, maar ook voor anderen schadelijk kan zijn. Dit wordt ook wel passief roken genoemd. Bij dampen is er geen sprake van rook, maar van damp. Deze damp bevat veel minder schadelijke stoffen en verdwijnt bovendien sneller in de lucht. Hierdoor hebben mensen om je heen veel minder last van jouw dampgewoonte, en hoef je je geen zorgen te maken over de gevolgen van passief roken voor je dierbaren.

3. Meer keuzevrijheid in smaken en nicotinegehalte

Wanneer je overstapt op dampen, zul je merken dat je veel meer keuzevrijheid hebt als het gaat om smaken en het nicotinegehalte. E-liquids zijn verkrijgbaar in een breed scala aan smaken, van traditionele tabakssmaken tot fruitige en zoete smaken. Hierdoor is er voor iedereen wel een smaak die bij zijn of haar voorkeur past. Bovendien kun je ook het nicotinegehalte van de e-liquid aanpassen. Dit biedt de mogelijkheid om langzaam af te bouwen als je uiteindelijk helemaal wilt stoppen met nicotine. Zo wordt de overstap van roken naar dampen een stuk aangenamer en gemakkelijker vol te houden.

4. Financiële voordelen

Tot slot zijn er ook financiële voordelen verbonden aan het overstappen van roken naar dampen. Hoewel de initiële investering in een e-sigaret wellicht wat hoger is dan een pakje sigaretten, zul je op de lange termijn flink wat geld besparen. E-liquids zijn namelijk een stuk goedkoper dan sigaretten, en de kosten voor het onderhoud van je e-sigaret zijn over het algemeen ook vrij laag. Hierdoor houd je meer geld over voor andere dingen, en wie wil dat nou niet?